Magyar Fórum (Fotó: tasr)

Komáromban mutatta be Simon Zsolt újonnan alakított pártját, amelynek a Magyar-Maďarské Fórum nevet adta. Simon hangsúlyozta, hogy pártjában minden felvidéki magyarok lakta térség képviselve van, méghozzá olyan fiatal emberekkel, akik a nemzedékváltást biztosítják.

Külön kiemelte, hogy a pártalapításba valamennyien saját pénzeszközeikkel szálltak be. Ugyanakkor erősen kritizálta a jelenlegi szlovákiai politikai helyzetet. A megvesztegetések és a klientelizmus, a vietnámi vállalkozó elrablása körül kialakult bonyodalmak, a fiatal újságíró és menyasszonya meggyilkolásának ügye, valamint az olyan helyzetek, mint a volt rendőrfőnök távozása posztjáról, majd visszatérése a belügyminisztérium berkeibe tanácsadóként mind-mind nyugtalanítják a felvidéki magyarokat is, akik ugyancsak változásokat kívánnak és olyan országban óhajtanak élni, amelyre büszkék lehetnek.

Az új párt, amely újszerű módszereket és hozzáállást ígér, már az első napon megkezdte az aláírások gyűjtését a bejegyeztetéséhez.

„Számunkra elfogadhatatlan, hogy az állam úgy nézzen a Komáromban élő szlovákokra vagy magyarokra, mint másodrendű állampolgárokra” – mondta Simon, aki szerint az állam jelenleg úgy osztja szét a támogatásokat, hogy milyen tengerszint feletti magasságban fekszenek a települések, ami kedvezőtlen azokra a szlovákokra nézve is, akik a nemzetiségileg vegyes területeken élnek. Ezért aztán Szlovákia északi részén az infrastruktúra fejlettebb. „Ezért akarjuk, hogy az állam egyformán ítélje meg az állampolgárait, függetlenül attól, hogy milyen tengerszint feletti magasságban élnek” – fejtette ki a politikus.

Gál Zsolt, az előkészítő bizottság egyik tagja átlátható finanszírozásról beszélt és az oligarcháktól való teljes függetlenséget helyezett kilátásba. Szintén kihangsúlyozta, hogy a pártot saját pénzből finanszírozzák és ha nem érik el a három százalékos küszöböt, amely ahhoz szükséges, hogy a választásokon való induláshoz állami hozzájárulást kapjanak, ezek a pénzek elvesznek.

A TASR hírügynökség kérdésére Simon Zsolt elmondta, hogy jó kapcsolatokra törekszenek majd a mindenkori magyarországi kormánnyal, de nem a politikai párttal.

A Magyar-Maďárské Fórum még ebben az évben össze akarja gyűjteni a bejegyeztetéshez szükséges 10 000 aláírást és indulni kíván a 2020-as parlamenti választásokon.

www.felvidekma.sk