PARAMÉTER

“Bindics Lászlót, a Magyar Fórum alapító tagját kérdeztük, hogy miként és milyen értékrend mentén valósították meg a magyar-szlovák együttműködést, ami szerinte több egyszerű kooperációnál, egy társadalmilag átfogó együttműködésről van szó, ahol mindenki megtalálja a helyét.

 Forrás: PARAMÉTER

Mielőtt a fő témára térnénk, vessünk pár szót a Szövetséggel folytatott tárgyalásokról.

Kezdjük az elején. A Szövetség megalakulásakor a 3 elődpárt (MKP, HÍD, Összefogás), mondván, hogy mi nem vagyunk releváns politikai szereplők, a Magyar Fórumot nem hívta meg a tárgyalóasztalhoz. Ez az ő döntésük volt, mi ezt tudomásul vettük és elkezdtünk haladni a saját utunkon.

Megkeresés az ő részükről felénk utána sem történt, így mi a múlt év decemberében (?) felkerestük őket, hogy üljünk le és vitassuk meg egy közös lista kialakításának lehetőségét. Ezek a tárgyalások sajnos zátonyra futottak. És ezt nem is kell tovább ragozni, nem szeretnék ujjal mutogatni senkire, mert nincs értelme. Nem szeretném a felelőséget sem teljes mértékben másra hárítani, mert mi is ott ültünk annál az asztalnál. Nincs bennem harag, sőt őszintén kívánom, hogy legyenek sikeresek és jussanak be a parlamentbe.

Megértem, hogy a MKP és a Híd 12 éves szembenállását nem lehet hirtelen semmissé tenni. Érezhető közöttük a feszültség, gyakran látunk veszekedést. Jó kapcsolatot ápolok mind két féllel, ezért sem szeretnék belemenni a kettejük közötti harcba. Nem fogok hibást keresni és gyűlölködni, feszültséget gerjeszteni, mert az nem én lennék. Számomra a veszekedés és a gyűlölködés politikája nem járható út. Mi a Magyar Fórumban a jövőt szeretnénk képviselni és építeni, nem pedig rombolni és a múlttal foglalkozni.

Ahogy az látható, több más politikai szubjektummal viszont sikerült megegyezniük a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokon való indulásról. Hogyan és milyen formában valósult ez meg?
Ez így van, folytattunk tárgyalásokat, ahogy ezt többször is jeleztük és a hozzánk értékrendben legközelebb álló kisebb pártokkal sikerült is megállapodnunk. A Magyar Fórum az alapja ennek a fúziónak, ahova betársul 4 másik szubjektum: Szlovákia Polgári Demokratái, a Régiókért pártja, a Roma Koalíció párt és a Demokrata Párt.”

FOLYTATÁS…