ujszo.com

“Közös listán indul a szeptemberi parlamenti választáson a Magyar Fórum, az Občianski demokrati Slovenska (ODS), a Demokratická strana (DS), a Strana rómskej koalície (SRK) és a most alakuló Za regióny párt. A Magyar Fórum úgy módosítja a nevét, hogy az összes párt szerepeljen benne, a pénteken aláírt együttműködési memorandumot húsvéti megállapodásnak nevezték el.
A pártok nem koalícióban indulnak, csak közös listát állítanak, és mindegyik megőrzi önállóságát. „Nem akarjuk felfalni egymást” – jelentette ki a pénteki sajtótájékoztatón Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke.

A pártokat a polgári és a demokratikus értékek kötik össze, az emberi és a kisebbségi jogok érvényesítése, valamint Szlovákia EU- és NATO-tagságának támogatása. Egyik fő céljuk a régiók fejlesztése, Simon szerint meg kell állítani a vidék elnéptelenedését, versenyképes mezőgazdaságot kell teremteni, csökkenteni a regionális különbségeket, erősíteni a régiók jogköreit, hogy elegendő anyagi forrásuk legyen a fejlődéshez. További célkitűzésük a jobb államigazgatás, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.

A tömörülés nyitott más pártok irányába és kész helyet kínálni további politikusoknak, közéleti személyeknek a közös listán, beleértve akár a listavezető pozícióját. Bár még nem tárgyaltak sem a Jablkoval, sem a Modrí párttal vagy a Demokratival, elképzelhetőnek tartják velük az együttműködést. Kizárják viszont az együttműködést a Smerrel, a Republikával, az ĽSNS-szel, az SNS-szel, és Simon azt is leszögezte, hogy a Hlasszal sem kormányoznának.”