ujszo.com

“Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke és Pavel Macko, az Občianski demokrati Slovenska (ODS) vezetője csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, együtt indulnak az előre hozott parlamenti választáson. További szereplőkkel folytatják az egyeztetést. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián azonban azzal vádolja Simont, hogy a „magyar egység” szétverésén dolgozik.

Simon elmondta, az együttműködés jogi keretét a Magyar Fórum adja. Macko pedig arról beszélt, egy világos, nyugati értékrenddel rendelkező blokkot alakítanak ki, szilárdan kiállnak az ország NATO és az EU-tagsága mellett. Mindezt azzal együtt, hogy a pártok megtartják az önálló arculatukat. A két pártnak van egy keretmegállapodása arra vonatkozóan, hogy a szeptemberben esedékes parlamenti választásokra állított jelöltlista helyeit milyen módon osztják el, de ezt nem részletezték. Simon kijelentette, ő és Macko sem ragaszkodik ahhoz, hogy listavezető legyen.

A Magyar Fórum és az ODS abban viszont már most megállapodott, ha a parlamentbe jutnak, közös frakciót hoznak létre. Arra a kérdésünkre, hogy egy ilyen frakciónak az ODS-es tagjai is támogatnák-e a nemzetiségi közösségek számára fontos intézkedéseket, Simon arról beszélt, egyelőre nem dolgozták ki a részletes programjukat. Macko pedig úgy nyilatkozott, a kisebbségek számára fontos témákat, mint amilyen például az oktatás, ők is prioritásként kezelik. Simon elmondta, a kampányukat saját maguk fogják finanszírozni, kölcsönt is terveznek felvenni.

 

Kivel igen, kivel nem?

Simon és Macko arról is beszámolt, további kisebb pártokkal egyeztetnek még, de nem árulták el, kikkel tárgyalnak. Így aztán jelenleg az sem dőlt el, milyen néven indulnak majd a választáson, melyik szereplőknek a megnevezése kerül még a lista nevébe. Simon szerint napokon belül kiderülhet, kikkel sikerül megállapodniuk. Pártonkívüli személyiségeket is a listájukra szeretnének venni. Macko nem zárta ki, hogy az Eduard Heger ügyvezető kormányfő által alapított Demokraták nevű párttal még a választás előtt valamiféle együttműködést kössenek. A Mikuláš Dzurinda által most alapított Modrí (Kékek) nevű párttal jelenleg nem tárgyalnak.

Azt azonban már most kizárták, hogy a parlamentbe jutásuk esetén a Smerrel, az SNS-szel, valamint a szélsőjobboldali Republiával és ĽSNS-szel lépjenek koalícióra. Rajtuk kívül minden demokratikus párttal együttműködnének a választás után. „Biztosan nem lépünk be egy Hlas-kormányba sem” – jelentette ki Macko. Simon azonban hozzátette, a Peter Pellegrini vezettek Hlasszal közös koalícióba csak abban az esetben lépnének be, ha egy széles, lényegében az összes demokratikus pártot magában foglaló kormány alakulna. A közvélemény-kutatások szerint a Magyar Fórumnak 1-2 százalékos a támogatottsága, az ODS-nek még ettől is kevesebb, jóval egy százalék alatti az eredményük.

 

Szövetség helyett feszültség

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke még a Magyar Fórum és az ODS közös sajtótájékoztatója előtt juttatott el az Új Szónak egy közleményt, amelyben élesen bírálja a Magyar Fórum elnökét. Azt állítja, Simon a felelős azért, hogy 2009-ben kettészakadt az MKP. Akkor jött ugyanis létre a Híd, amelynek Simon a tagja volt. Forró szerint Simon ugyanis képtelen kompromisszumokat kötni és személyes érdekek vezérlik. „Most is ezen az úton jár. Továbbra is a magyar egység szétverésén dolgozik. Ez az ő felelőssége” – fogalmaz Forró, és hozzáteszi, a Szövetség a régiók és a nemzetiségi közösségek érdekeiért fog dolgozni.

Simon a sajtótájékoztatón reagált Forróra, szerinte a Szövetséget terheli a felelősség, mert amikor létrehozták a pártot, nem szólították meg az összes szlovákiai magyar politikai szubjektumot. A Magyar Fórum vezetője elmondta, az MKP-platformban politizáló Forró a mostani választások előtti együttműködésről szóló egyeztetéseken sem vett részt, ahogy a Szövetség MKP-platformjának vezetője, Berényi József sem volt jelen ezeken a találkozókon. Simon szerint az MKP zárkózott el a Magyar Fórummal való együttműködéstől. Az MKP vezetője, Berényi lapunknak kedden ugyanakkor arról beszélt, nem merült fel, hogy az ő platformja nyújtson helyeket Simonéknak. Az MKP a rendelkezésére álló 75 darab jelöltlistás helyéből hármat tart fenn pártonkívülieknek. Berényi szerint az MKP-t nem vonták be a Magyar Fórummal való tárgyalásokba.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, aki a Híd-platformban politizál, ez utóbbival kapcsolatban lapunknak elmondta, mivel Forró nem akart részt venni a Simonékkal való egyeztetésen, ezért ő vezette a tárgyalásokat. „A tárgyalásokon pedig rajtam kívül a három platform elnöke is vegyen részt” – számolt be Sólymos a Szövetség döntéséről. Hozzátette azonban, hogy Berényi közölte velük, ennek ellenére nem lesz jelen az egyeztetéseken.

 

Kudarcos tárgyalások

Ahogy arról beszámoltunk a Szövetség és a Magyar Fórum együttműködési tárgyalásai kudarcba fulladtak. A Szövetség nevében a Híd- és az Összefogás-platform azt ajánlotta, Simonék jelöltjei a választási lista elején, a bejutónak számító sorszámok közül a 7. és 16. helyét kaphatják meg. Illetve még a 23. és a 24. helyet is megnyitották volna előttük. A Szövetségen belüli megállapodás szerint azonban a lista ezen sorszámú helyei az MKP-t illetik meg, a platformok ugyanis már elosztották egymás között a jelöltlista pozícióit. Ezért a Híd és az Összefogás a teljes 150-es felsorolás leosztását némileg megváltoztatták volna, hogy a Simonéknak felajánlott helyek az ő kvótájukba kerüljenek át. Egy ilyen változást azonban mindenképpen jóvá kellett volna hagynia az MKP-nak is. Ez azonban tárgytalanná vált, mert Simonék azt szerették volna, ha az első 15-ben négy helyre állíthatnak jelöltet. Így a Magyar Fórum és a Szövetség között nem jött létre a megállapodás.”