A Híddal való együttműködést a Magyar Fórum teljes mértékben kizárja – jelentette ki megkeresésünkre Simon Zsolt, a frissen alakult magyar párt elnöke. 

Fotó: TASR

Fotó: TASR

Mint ismert, a magyar, illetve a magyar szavazatokra is számot tartó pártok összefogásának kérdése az után vált a szlovákiai magyar közbeszéd kiemelt témájává, hogy a májusi EP-választáson sem az MKP, sem a Most-Híd nem érte el az öt százalékos küszöböt, így Szlovákia 2004-es uniós csatlakozása óta először fordul elő, hogy a felvidéki magyarságnak nem lesz európai parlamenti képviselete.

A Híd hétvégén tartott Országos Tanácsán az esetleges együttműködéssel összefüggésben bejelentette, a választási listáját megnyitja azon pártok előtt, melyek azonosulni tudnak a Híd értékeivel, és amelyek a kisebbségek fejlődéséért, valamint a szlovák-magyar kapcsolatok javításán dolgoznak.

Hogy pontosan mely pártok ezek, arra a Híd egyelőre nem tért ki.

Egy biztos, a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum nem kér a Híddal való együttműködésből.

A frissen alakult, elenyésző támogatottsággal rendelkező magyar párt elnöke megkeresésünkre kategorikusan kizárta a Bugár Béláékkal való együttműködés lehetőségét.

Simon Zsolt azért tartja vállalhatatlannak a legkisebb kormánypártot, mert véleménye szerint a Híd ma is arra készül, és ahhoz keres választókat, hogy a Smerrel és az SNS-szel 2020 után is tovább kormányozzon.

Szemben a Híddal, nekünk az adott szó igenis számít. Ha azt mondjuk, hogy a Smerrel nem lépünk koalícióra, akkor ezt valóban nem lépjük meg. Nálunk a jellem valóban döntő”

– fogalmazott a független képviselő, hozzátéve, a Magyar Fórum számára a Smer és az SNS is vállalhatatlan, a velük való együttműködési szándék kizáró ok.

Kérdésünkre, hogy a Magyar Fórum mely pártokkal, mozgalmakkal tudja elképzelni a jövőbeni együttműködést, Simon úgy válaszolt, a politikai tisztesség és alázat azt kívánja meg tőlük, hogy ezekről a kérdésekről ne a sajtóban üzengessenek.

Vannak pártok, melyekkel el tudjuk képzelni a kooperációt, de ezt először velük szeretnénk megbeszélni. Az a kérdés, hogy ebbe beletartozik-e az MKP, jelen pillanatban még nem aktuális”

– tette hozzá a pártelnök.

ma7.sk