Ma ismét találkozott Kassa Megye elnöke, Rastislav Trnka, valamint a Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt. A találkozón újra a magyar tanítási nyelvű középiskolákba jelentlkező diákok helyzetével foglalkoztak. Miután ismert a helyzet, hogy hány diák adta le jelentkezését az egyes középiskolákba, továbbra is fennáll az a helyzet, hogy magyar nyelven több diák szeretne továbbtanulni, mint amennyi helyet a megye a középiskolák számára biztosított.

Örülünk annak, hogy Trnka elnök úr ígéretéhez híven kijelentette, ezt a problémát úgy fogják megoldani, hogy minden anyanyelvén tanulni kívánó diák számára biztosítják az anyanyelvi továbbtanulás lehetőségét.
Ezen túlmenően egy rendszerszintű változásban is megegyeztünk. Ugyanis a magyar kisebbség aránya Kassa Megyén belül 9,44 %, míg a magyar középiskolákba biztosított helyek aránya csak 5,2%, ezért a magyar nyelvű középiskolák tanulói férőhelyeinek száma elégtelennek bizonyult. A megye elnöke igéretet tett arra, hogy rendszerszinten emelik meg az arányt, hogy a következő években ne forduljon elő olyan helyzet, hogy a magyar nyelven tanulni kívánó diákok számára nem lenne elegendő hely biztosítva.

A Magyar Fórum üdvözli, hogy az aktuális helyhiány megoldásán kívül sikerülni látszik az is, hogy ez a probléma ne ismétlődhessen már meg a jövőben. Örömtelinek tartjuk, hogy Rastislav Trnka elnök úr hozzáállása nemcsak az ad hoc megoldásokban merül ki, hanem rendszerszintű megoldásra is törekszik.

Simon Zsolt,
a Magyar Fórum elnöke