ujszo.com

Avagy, jóra költi az állam a pénzünket?

Jóváhagyta a kormány az 500€-s utalványokat, tehát minden 60 év feletti személy részére, aki felveszi az oltást, kiutalható lesz. Plusz 100€-t belead az állam a rezsibe.

Az oltás lottó nem vált be. Most jön a pénzszórás egyéb formája.

Fél milliárd euró. Nem lenne jobb előbb megkérdezni a munkájukat elhagyó egészségügyi dolgozókat, hogy mennyiért maradnának, vagy milyen feltételek mellett halasztanák el a nyugdíjazásukat? Vagy nem lenne jobb azonnali jutalomban részesíteni azokat a dolgozókat, akik minden erejükkel dolgoznak és kezelik kórházainkban a betegeket?

Mert ugye ez a félmilliárd euró közpénz, értsd: az általunk befizetett pénzek egy jelentős hányada, vagy éppen már a még be nem fizetett jövőnk egy része. A közpénznek pedig a legfontosabb tulajdonsága az lenne, hogy elérjük vele a maximális hatékonyságot, minden polgár irányába.

A raktáron álló lélegeztetőgépekről nem is beszélve. Azok használatához nincs megfelelően képzett személyzet. Nem lenne jobb inkább ezen ritka szakemberek előteremtése és megjutalmazása jobb, nagyobb bérezés formájában? Nem lenne hasznosabb e pénzt az omladozó az összeomlás szélén egyensúlyozó egészségügyünkbe fektetni? Vagy vonzóbbá tenni ezt a hivatást fiataljaink számára, hogy ne külföldön keressenek munkát és ne küzdjünk emberhiánnyal az ágazatban?

Ebből a 500 millió euróból akár 4-5 modern, új kórházat is fel lehetne építeni, akár a déli régiókban.

Ez nem lenne számunkra hasznosabb? Arról nem is beszélve, hogy ezt a szétszórt pénzt végsősoron, mi az állampolgárok fogjuk megfizetni.

A populista, szavazatvásárló pénzszórás mindig népszerű, bár általában sosem kellőképpen hatékony.

Bindics László