PARAMÉTER

“Pontot tett a Szövetséggel folytatott tárgyalásaira a Magyar Fórum, annak ellenére, hogy a Szövetség felvette volna nevébe a Magyar Fórumot is. Az MKP negatív hozzáállása döntött. Szlovák pártokkal tárgyalnak az együttműködésről.

Befejezte a tárgyalásokat a Szövetséggel a Magyar Fórum, nem lesz egy közös magyar lista a szeptemberi parlamenti választáson.

“Úgy gondolom, hogy itt az ideje, hogy pontot tegyünk az értelmetlen tárgyalások végére” – jelentette ki Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke.”

 Forrás: PARAMÉTER

“Simon szerint a legnagyobb akadályt a Szövetség Magyar Konzervatív Platformja (SzMKP) jelentette. “Mondjuk ki, hogy az MKP a kerékkötője a megegyezésnek” – jelentette ki Simon. A Magyar Fórum négy helyet szeretett volna a közös lista első 15 helyéből, de csak egyet kínáltak neki, az első húszban két helyük lett volna, és még egy az első harmincban.

“Nem lehet megegyezni egy párttal, amelynek csak két platformja hajlandó együttműködni velünk, a legnagyobb platform viszont nem” — magyarázta a pártelnök.
A Szövetség március végén kezdeményezte a februárban megszakadt tárgyalások folytatását a Magyar Fórummal, miután Híd Platform határozatban javasolta, hogy Simonék kérésének megfelelően módosítsák a Szövetség nevét Szövetség-Magyar Fórumra. Simon szerint azonban az idő rövidsége miatt már a névváltoztatás megvalósítása is nehézkes lenne.

“Április végéig kérni kellene a név módosítását, és a Szövetégnek ehhez még közgyűlést is össze kellene hívnia” — magyarázta Simon.
Szerinte egyre nagyobb a különbség a Szövetség és a Magyar Fórum európai uniós és NATO-politikájában is.

Tovább tárgyalnak a szlovák pártokkal

A Magyar Fórum folytatja tárgyalásait a szlovák pártokkal. „A legelőrehaladottabb állapotban az ODS-szel folytatott tárgyalások vannak, napokon belül várható a megállapodás” — jelentette ki a Magyar Fórum elnöke.

A párt továbbra is kizárja az együttműködést a szélsőségesekkel, illetve a Smerrel és a Hlasszal is, de nem akar választási együttműködést a jelenlegi koalíció pártjaival, az OĽaNO-val, a Sme rodinával, a Za ľudíval és az SaS-szel is. Nem akar csatlakozni az Eduard Heger vezette Demokratákhoz sem.

„Tudunk velük együttműködni a választások után, de az álláspontunk az, hogy ezek a pártok az elmúlt három év kaotikus kormányzását jelenítik meg, és mi nem akarjuk ezt a kaotikus kormányzást képviselni” — magyarázta Simon.
A most alakuló szlovák pártokkal, a Mikuláš Dzurinda féle Kékekkel és a Lucia Ďuriš Nicholsonová Jablko nevű pártjával nem zárta ugyan ki teljesen az együttműködést, de ez szerinte akkor lesz majd aktuális, ha hivatalosan is megalakulnak.”