PARAMÉTER

A szlovákiai magyarok történelmi útkereszteződés előtt állnak, és a saját józan paraszti eszükre vannak hagyatva. Az országban előrehozott parlamenti választásokat tartanak, és komoly döntések előtt állunk.

1. Tudatosítanunk kell, hogy a szlovák parlament az, amelyik döntéseivel befolyásolja a mindennapi életünket. Nem a magyar országgyűlés szervezi az életünket. A Covid-válság kezelésénél tapasztalhattuk azt is, hogy az anyaország még előttünk, a határon túli magyarok előtt is lezárta határait. Ránk a Matovič-féle teszteléses őrület vonatkozott. A szlovák parlament és kormány döntései azok, amelyek megszabják, hogy például menyibe fog kerülni a villany, a gáz, milyen lesz az orvosi ellátás és mekkora a nyugdíj.

2. A szlovák politika, még Robert Ficóékkal az élen bemutatta, hogy mennyire ,,szereti a magyarokat“. Bármennyire is azt szeretné a magyar külügy, hogy a magyar ember tisztelje Ficót, mi ezt egyszerűen nem tehetjük, nem feledhetjük el a Smer párt tetteit. A DAC-drukker verést, Malina Hedvig megaláztatását és kiűzését az országból, vagy azt, hogy már nem lehetnek csak magyarul a reklámszövegek. Az sem volt rendben, hogy Ficóék biztonsági kockázatnak nevezték a magyar közösséget és bevezették a kettős állampolgárság tiltását, meg kukába dobták a peredi érvényes népszavazás eredményét. Ez elegendő érv arra, miért nem tisztelhetjük Ficót. Ehhez hozzájön még az is, hogy miniszterelnökként ezt az országot maffiamódszerekkel vezette. Nagy bajban lennénk, ha a pártja újra visszatérne a hatalomba. De ez a veszély reális.

3. Tudatosítanunk kell, hogy a szlovákiai magyar ember érdeke nem azonos a magyar kormány külpolitikai érdekével. A mi érdekeinket a legjobban mi tudjuk képviselni az itthoni parlamentben, saját pártunkon keresztül. Mert egy fecske nem csinál nyarat.

4. Olyan politikai képviseletre van szükségünk, amely nem folytat testvérharcot, nem erőből politizál és szalonképesnek számít a szlovák demokratikus pártok szemében. Tudomásul kell vennünk, hogy ha össze is fognánk, jelenleg csupán arra lenne politikai erőnk, hogy 11-15 mandátumra tegyünk szert a törvényhozásban, de a kormányzáshoz 76 mandátum szükséges. Látnunk kell azt is, hogy a magyar kormány politikájának az átvétele Szlovákiában politikai izolációhoz vezet, vagy a Fico-féle maffia lapátjára hajtja a vizet, de semmi esetben nem segíti elő a demokratikus pártok együttműködését.

5. Nem szabad, hogy megkérdőjeleződjön Szlovákia EU-s és NATO-s tagsága. Számunkra ez biztosítja a legnagyobb jogbiztonságot, kisebbségi és emberi jogi téren egyaránt. Tetszik vagy sem, sorsunkról és gyermekeink jövőjéről fogunk dönteni, olyan helyzetben, amikor a szomszédban háború zajlik.

6. A Magyar Fórum sok fiatal, nagy ismertséggel nem rendelkező politikusból áll. Ám észért nem járunk át a szomszédba, saját magunk józan paraszti esze után megyünk. Nem folytatunk testvérharcot, helyete inkább úgy politizálunk, hogy az kiszámítható és racionális döntéseken alapul.

Szlovákiában nem egy magyar párt van. A 2020-as választásokkor öt magyar érdekeltségű tömörülés létezett. A pártok egyesítésekor közülük csak hármat szólítottak meg. Tehát az egységes magyar párt kialakítása hazugságra épült és nem őszinte szándékra. Ma ott tartunk, hogy létezik két politikailag aktív, a közvélemény-kutatások alapján releváns párt. Ez azt jelenti, hogy ha a választópolgár döntését szeretnénk leegyszerűsíteni, azt csakis egy egységes lista kialakításával tehetjük meg. És mivel vannak olyan magyarok is, akik eddig más szlovák pártokban ténykedtek, mert a magyar politizálás nem volt számukra elfogadható, őket is integrálni kell.

Magyar Fórum arra kér minden választót, hallgasson a józan paraszti eszére, és egy stabil képviselet mellett próbáljon állást foglalni.