ujszo.com

Szükségszerű a nyílt és megbízható párbeszéd!

Nem engedhetjük meg, hogy megosztottá váljon a szlovákiai magyarság sem a szlovák, sem a magyarországi politika résztvevői miatt.

Mi itt egy kicsi, de erős közösség vagyunk, és el tudjuk dönteni, hogy mi a jó számunkra. Nem szabad sem a gyűlöletpolitikát, sem a megosztottsághoz vezető utat választanunk.

Itt élünk Szlovákiában és fontos, hogy ezt békében és feszültségmentesen tehessük. Együtt kell működnünk a szlovákokkal és a mindenkori magyar kormánnyal is. Együtt kell működnünk, de a mi játékszabályaink, és a Dél-Szlovákiában élők érdekei mentén, szabad döntésjoggal! Nyíltan ki kell mondanunk, hogy kivel és kikkel tudjuk elképzelni ezt az együttműködést. Sumákolás és a mellébeszélés nem opció.

Van tartásunk és tudásunk ahhoz, hogy mi magunk dötsük el, hogy mi az előnyös számunkra. Ne hadjuk, hogy madzagon rángassanak bennünket. Itt élünk, itt kell érvényesülnünk nekünk és gyermekeinknek is!

Az elmúlt parlamenti választásokon közel 90 ezer magyar szavazhatott Matovičra és pártjára….Ne hagyjuk magunkat újra becsapni! Voltak jó döntéseik is, de a hozzá nem értő kormányzás és a rossz komunokáció elnyomta ezeket is. Sok, a Smerrel való lepaktálás és a Kuciak gyilkosság után a kormányban maradás miatt a Hídból kiábrándult szavazó látta helyesnek a Matovič féle utat. Ma már tudjuk, hogy hibásan!

Szükség van egy saját, döntéssel bíró pártra Szlovákiában, amit nem irányítnak hátulról az oligarchák és más ország vezetői, és amelyik a szlovák politika jó oldalán áll.

Szükségszerű az együttműködés a szovák jobb-közép demokratikus oldallal, de el kell határolódi a bukott maffiállam képviselőitől és az újfasisztáktól. Nem tudunk 76 magyar képviselőt bejuttatni a szlovák parlamentbe, hogy egyedül kormányozhassunk.

Szükségszerű egy magyar párt, ahol Dél-Szlovákiában élők biztosra vehetik, hogy az adott szó kötelez és amely nem áll át a rossz oldalra.