Az elmúlt hetekben a koronavírus okozta járványhelyzet folyamatos javulásának lehetünk szemtanúi. Gyakorlatilag napról-napra csökken a fertőzöttek száma Szlovákiában, ezzel együtt a kórházakban ápolt betegeké is.
Enyhülnek a korlátozások, az iskolák újra kinyitottak, az éttermek teraszain lehet helyet foglalni. A maszkok használata is változott, eltörölték az időseknek fenntartott vásárlási idősávot. A munkába járáshoz szükséges tesztelések időtartama is a Covid automata szerint két, illetve három hétre tolódott ki. Sőt, az iskolába és óvodába járó gyerekek szüleinek már nem is szükséges negatív tesztet felmutatni. Elmaradt az iskolások hetente történő tesztelése is.
A megannyi pozitív változás ellenére van egy „jelentéktelen” közösség, amelyről a kormány rendre elfelejtkezik. Ők a határmenti ingázók, Igor Matovičnak köszönhetően csak „pendler” -ként emlegetett több tízezer munkavállaló és családtag. Egyetlen kedvezmény, hogy már 100 km-es sávból lehet közlekedni a határ mindkét oldaláról.
A továbbra is érvényes korábbi kormányrendelet szerint a határmenti ingázók kénytelenek 7 naponta negatív tesztet felmutatni a határátlépéshez. Akkor, amikor a kisebb önkormányzatok sorra jelentik be a hétvégi tesztelések megszűntetését, újra komoly fejtörés elé állítják majd őket. Maradnak a regisztrációval működő állandó tesztállomások a nagyobb városokban, ahová nem garantált, hogy munkaidőn kívül időpontot lehet kapni.
Egyetlen új rendelet sem foglalkozik azokkal az ingázókkal, akik Szlovákiában megkapták már a szükséges védőoltást. Akár a Pfizer mindkét adagját (és eltelt azóta két hét), akár az Astra-Zeneca első adagját (és eltelt azóta 4 hét). Szlovákiában ugye az ő esetükben már nem szükséges tesztelni járni, a határátlépéshez paradox módon viszont továbbra is kell a 7 napos negatív teszt.
Tegyük fel a kérdést: rendben van ez így ebben a formában? Nem diszkriminatív?
Hogy a történet még kuszább legyen, az elmúlt két hétben akár a komáromi, akár a medvei vagy párkányi határátkelőnél közlekedők azt tapasztalhatják, hogy nincs állandó jellegű, vagy egyáltalán nincs ellenőrzés a szlovák hatóságok részéről.
Feltehetjük tehát a kérdést, mi lesz velünk „pendlerekkel”? Jó lenne egy világos rendelet, amely kimondja, hogy mi szükséges a határátlépéshez jelen helyzetben, jó lenne, ha az enyhítések őket is pozitívan érintenék.

Mikolai Attila, a Magyar Fórum alelnöke