NAPUNKN

“Úgy néz ki, a szlovákiai magyarság érdeke nem azonos a magyar diplomácia érdekével. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szlovákiai látogatása során hátat fordított a felvidéki magyaroknak. Hiszen semmi sem indokolja, hogy találkozzon a parlamenten kívüli nacionalista SNS elnökével, Andrej Dankóval és az ellenzékbe szorult Smer vezetőjével, Robert Ficóval. Ez utóbbival kapcsolatban meg is jegyezte, hogy a magyarok tisztelhetnék az exkormányfőt, mert hozzájárult a jószomszédi kapcsolatokhoz.

A szlovákiai magyarok inkább úgy emlékeznek Fico kormányzására, hogy abban az időben megalázták és kiutasították Malina Hedviget az országból, csak azért, mert magyar volt. Arra is emlékeznek, hogyan verték meg a DAC dunaszerdahelyi szurkolóit, csak azért, mert ők is magyarok. Emlékeznek Szlovákia és Magyarország 2009–2010 közötti feszült viszonyára is. Csak a Híd és Iveta Radičová kormányának megjelenése jelentett enyhülést a két ország közötti kapcsolatokban.

Fico kormányai voltak azok, amelyek a Beneš-dekrétumok alapján léptek fel, és új lendületet adtak a magyarok földjei elkobzásának. Fico Szlovákiában egy maffiaállamot hozott létre, ahol az olasz maffiának is volt “összekötője” a kormányhivatalban, és serényen működtette a “mi kutyánk kölyke” rendszert. Nem is beszélve Fico együttműködéséről a fasisztákkal.

A magyar diplomácia elfelejtette a kettős állampolgárságot elutasító törvényt is, ami… folytatás

Szijjártó Péter Robert Ficónál. Fotó – Szijjártó Péter FB-oldala