>aktulity.sk

Az agrárszektor a végét járja, ha ez így folytatódik tovább, és ezt már nem csak az elmúlt Smer-kormányok számlájához lehet vagy kell hozzáírni. Ez most a Matovič-kormány „eredménye.” A reszortban éveken át a korrupciós képlet működését szépítették. Az Állattenyésztő-ügy ékes példája volt a szektor prioritásainak. Minden fontos rendszerszintű változtatás elmaradt, a földjogi kérdések rendezésében ugyanúgy.

A jelenlegi kormány pedig nem érti az agrárszektor problémáit. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a nevetséges 60 millió euró, amit a megújulási alapból a szektorra terveznek fordítani. A szlovák kormány számára a szlovák vidék sokadrendű kérdéssé silányult. A reszort jelenlegi vezetése szakmailag alkalmatlan a feladata elvégzésére. Az elengedhetetlenül szükséges földreform, ami nélkül sosem lesz földügyekben rend ebben az országban, halott terület. Holott a kormánynak minden a rendelkezésére áll, hogy hatékonyan cselekedjen.

A tervezés alatt lévő közvetlen kifizetések összegének (35 millió euróval való) csökkentése sokak számára az utolsó döfést jelenti majd. A miniszter a kormánnyal egyetemben a 28 hektárig terjedő farmokat tervezi erősíteni, ezekből hozzávetőleg mintegy 13 ezer van, és a földeknek körülbelül a 6%-án gazdálkodnak (amibe a legelők is beletartoznak.) Vagyis ez a célirányos támogatás nem garantálja a hazai össztermelés növekedését. Ez az abszurd döntés a közepes nagyságú gazaságok versenyhelyzetét rontja.

Az anyagi gerincet jelentő kifizetések így 95€/ha összegre csökkennek le 2021-ben, míg 2019-ben ez 140 €/ha volt. Ez több mint 30 %-os csökkenést jelent. Ilyen mértékű csökkenés csak Szlovákiában lesz végrehajtva, ami még jobban hozzájárul az agrárszektor versenyképességének a silányulásához.

 

Nagy valószínűség szerint ennek a tervezett intézkedésnek az lesz az eredménye,

hogy számos cég, anyagi nehézségek miatt, csődeljárásba kerül majd.

Nagy valószínűség szerint ennek a tervezett intézkedésnek az lesz az eredménye, hogy számos cég, anyagi nehézségek miatt, csődeljárásba kerül majd. Attól viszont nem tartok, hogy az így „felszabaduló” földeket ne lenne majd ki megművelje. Csupán a tulajdonos személyében lesz változás. Az újak pedig a tőkerős pénzügyi csoportok és külföldi befektetők lesznek. Tényleg azt akarjuk, hogy a szlovák farmokat „dánok” és pénzügyi cápák kebelezzék be?

Nem az a feladatom, hogy bűnbakot keressek vagy ujjal mutogassak, hanem az, hogy figyelmeztessek a szemet szúró hibákra, hiányosságokra. És hogy figyelmeztessem azokat, akiknek hatalmukban áll elhárítani a fekete felhőket a szlovák mezőgazdaság egéről.