ujszo.com

Sajtóközlemény

Ma a szlovák külügyi államtitkárral, Martin Klusszal folytatott munkamegbeszélést a Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt és alelnöke, Gál Zsolt. A találkozó témája az állampolgársági törvény, illetve a törény címén elhangzott és az elmúlt napok kedélyeit korbácsoló államtitkári kijelentések voltak.

A Magyar Fórum aggodalmát fejezi ki afelett, hogy az állampolgársági törvény körüli elégedetlenség újra csak radikalizálódást eredményez a szlovák-magyar viszonyban, és feszültséget gerjeszt Magyarország és Szlovákia között. Ezt a radikalizálódást a Magyar Fórum teljes mértékben elutasítja. A Magyar Fórum a tárgyalásos megoldáskeresés híve, és nem tekinti célravezetőnek a média frontvonalain keresztül folytatott, sokszor átgondolatlan kirohanásokat. Meggyőződésünk, hogy az állampolgársági törvény kapcsán vissza kellene térni a 2010 előtti állapothoz. A jelenlegi módosítást egy apró lépésnek tekintjük azon az úton, melynek a végén elfogadható módon ki kell javítani a Fico-kormány műhelyéből származó jogszabályt.

Klus államtitkár úr elnézést kért az indulatokat kiváltó kijelentéseiért. Bocsánatkérését elfogadtuk.

A Magyar Fórum egyben előterjesztette az érintett kormányjavaslatra vonatkozó módosítását is olyan formában, hogy mindazokra, akik a szlovák állampolgárságukat ezen jogszabály alapján veszítették el (3622 személy), nem mint menekültekre vagy harmadik országból érkező polgárokra fog tekinteni Szlovákia. A szlovák állampolgárság visszaadását ezeknek a személyeknek nem miniszteri kivételek formájában kell elbírálni, hanem a közigazgatási törvény alapján és automatikusan.
Az államtitkár úr biztosított minket arról, hogy szorgalmazni fogja ennek a logikus és alapvető kérdésnek a feltétlen megváltoztatását és elfogadtatását.

A Magyar Fórum kéri Igor Matovič miniszterelnök urat, hogy miután az elmúlt időszakban deklarálta a magyarokhoz fűződő pozitív viszonyát, ne csak üres szólamokat hangoztasson, hanem az OĽANO színeit képviselő Mikulec belügyminiszter úr munkájával hasson az állampolgársági törvény 2010 előtti állapotának a visszaállítására.