PARAMÉTER

Sztruhár Ferenc

Az elmúlt tizennégy év politikai kudarcai nem oldották meg az energiaszegénység problémáit. A jobb- vagy baloldaliak vezette minisztériumok a megoldások keresése helyett csak veszekedéseket és feszültséget szültek. Az évek tovatűntek, és az energiaszegénységből a sajtóban megjelenő írásokon kívül semmi sem oldódott meg. Ezt követte a járványhelyzet, ma pedig a háború lengi körül a kérdést, a háború nyomában pedig a szankciókat találjuk.

Manapság nem egyszerű megmondani, hogy ki tartozik egy energiaszegény családba. Ahogy azt a politikusok előszerettel kérdezik, ez tulajdonképpen egy anyóka az ország keleti részéből, aki egyedül maradt az otthonában, miután a gyerekei munkát keresve más vidékre költöztek? Vagy olyan kelet-szlovákiai család, amelyik magasabb havi bevétele mellett a házába fektetett, hogy fa helyett árammal vagy gázzal tudjon fűteni?

Az illetékes minisztériumok és a politikusok képtelenek voltak egy olyan képletet felállítani, amelynek mentén világosan meg lehetne határozni, hogy ki tartozik az energiaszegénység kategóriájába. Ahogyan azt sem tudták biztosítani, hogy Szlovákia minden polgára képes legyen az energiák árát megfizetni. Azt mímelni, hogy azzal, hogy tarifát hoznak létre a szegények számára, és azzel megmentik őket, legalább akkora szemfényvesztés, mint az átalánydíjas energiavisszatérítés.

A helyzet szisztematikus kezelésének elmulasztása (hiszen az energia árában sok az egyéb díj, piaci szabályozás), illetve az energiaár-rekordok a piacon, számos olyan problémát hoznak létre, amit a szegények külön tarifája sem fog kivédeni. Nem számít, milyen irányba és hova haladunk, az emelkedő energiaár minden termékben és szolgáltatásban meg fog jelenni. Növelik az élelmiszer, az üzemanyag és a szolgáltatások árát, mindent, ami addig elérhető áron volt kapható. Ehhez hasonlóan az orvosnál fizetendő díjak is emelkednek majd.

A nyugdíjasoknak ígért segítség például nem fedi majd a magasabb energiaárak többletkiadásait. Az autóipar és más ágazatok csipphiánya lesz a legkevesebb, ami fejtörést okoz majd, mert az elszabaduló energiaárak olyan hullámokat vernek, hogy Szlovákia lakosságának az életszínvonala jelentősen csökkenni fog. Mindez főleg 2023-ban és 2024-ben lesz érezhető. Hogy miért? Mert az ország ellenőrzési rendszere így van beállítva. A panelban lakók az elektromos áram emelkedő számláján kívül a lakásuk melegéért is többet fizetnek majd.

A minisztereket, állami alkalmazottakat és a menedzsereket semmiféle felelősség nem terheli. A szakmai alkamatlanságért mindannyian fizetni fogunk. A piacok csak a politikusok döntéseire reagálnak, legyenek azok megalapozottak vagy éppen megalapozatlanok.”

Sztruhár Ferenc, Magyar Fórum

Teljes cikk…