PARAMÉTER

“A két legnépszerűbb hazai magyar párt, az MKP és a Híd már szinte megegyezett abban, hogy létrehoznak egy közös politikai szervezetet. Ebből az egységesülési folyamatból a legelején kihagyták a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumot. A pártelnöknek erről megvan a maga markáns véleménye, és akár egyedül is nekivágnának egy választásnak.”

 

“Ha most hirtelen lehúzná a rolót Igor Matovič, és a legerősebb kormánypártnak nem sikerülne átszerveznie a kabinetet, miképpen állna a Magyar Fórum egy pár hónapon belül esedékes választásokhoz?

Nagy problémával szembesülnénk, de ez nem jelentené azt, hogy minden áron össze kellene fogni mindenkivel. Számunkra a legfontosabb a hiteles képviselet biztosítása, ezért nem biztos, hogy az egység mindenkivel lehetséges. Eszembe jut az 1998-as év, amikor szintén a hazai magyar pártok -az Együttélés, az MKDM és az MPP – egyesülése volt a téma, és abban az időben a Vladimír Mečiarral lepaktáló Gyimesi Györgyöt, meg az ő hosszú nevű pártját kihagyták a folyamatból. Hasonlóképpen most is ki kellene hagyni azokat, akik segítették működtetni a Robert Fico-féle maffiaállamot. Ezekkel nem lehet hiteles magyar képviseletet kialakítani. Mert ha mondjuk Fico viszatéréséhez mindössze 4-5 ember hiányozna, akkor meggyőződésem, hogy közülük néhányan egy perc leforgása alatt átállnának és támogatnák a Smert.

Kiket kellene kihagyni az egységesülésből? Kik azok, akik átállnának Ficóhoz?

Mindazok, akik megszavazták, hogy ki kell tartani az előző kormány mellett és védeni kell a maffiarendszert.”

Teljes cikk ITT