NAPUNKN

“Ján Kuciak meggyilkolása Robert Fico kormánya alatt történt, mert a szörnyű tett feltételei akkor teremtődtek meg. Ezt a tényt nem szabad elfelejtenünk! A közmédia rádiós műsorvezetőjének, Marta Jančkárovának mostani esete Ficóékkal azt mutatja, hogy ezek az idők a smeresekkel együtt visszatérhetnek.

Fico, Blaha és a hozzájuk hasonló politikusok egyre gyakrabban intéznek verbális támadásokat az újságírók ellen. A társadalom e szegmensében a közhangulat megegyezik azzal, amilyen Ján és Martina meggyilkolása előtt volt jellemző az országban.

Az egyetlen dolog, ami szerencsére különbözik, az a rendőrség és a rendészeti szervek hozzáállása. Fico a saját maffiás szemléletéből indul ki, mert ő kormányfőként valószínűleg utasításba adhatta, hogy ki, mikor és kivel vegyen részt egy televíziós vitaműsorban. Talán arról is dönthetett akkoriban, hogy ki ne jelenhessen meg a képernyőn.

Ezért Ficóék nehezen tudják elfogadni az újságírók azon döntését, miszerint nem minden politikust akarnak meghívni a műsorukba.

Ez az eset különösen Blahát érinti, akivel kapcsolatban egy korábbi botránya miatt a bíróságok – köztük az Alkotmánybíróság is – úgy döntöttek, a parlamenti képviselőnek az államfővel kapcsolatban tilos megnyilvánulnia.

Ezért érthető, hogy az újságírók nem akarnak közéleti vitát folytatni olyan személy jelenlétében, aki a bíróságok szerint is nélkülözi az objektív és racionális érvelést, csupán a negatív érzelmek felkorbácsolásában érdekelt.

Ez az eset is mutatja, mi fenyegetné az újságírókat, ha Fico és társai visszatérnének a kormányba. Folytatódna a társadalom tagjainak heccelése a munkájukat becsületesen végző újságírók ellen.

A tűzzel játszik az, aki a válság és a háború idején egymás ellen fordítja az embereket.

Isten óvjon minket attól, hogy Fico és társai a maffiás hozzáállásukkal együtt visszatérjenek a kormányba!” – írja Simon.”