ujszo.com

“Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke és Alojz Hlina a kormányhivatal épülete előtt a gyanús támogatás miatt tüntetett.

Tegnapi sajtónyilatkozatunk szerint Kyseľ államtikár úr menesztését szorgalmaztuk volna. Ugyanakkor értékeljük, hogy az államtitkár úr lemondott, ezzel vállalva a politikai felelősségét.

Ezért most a miniszter urat szólítjuk fel, magyarázza meg, miként lehetséges, hogy a kérvény benyújtása idején a Družstvo Agrospol nulla (0!) disznót tartott, az egyik telepénen és erre is támogatást kapot. A cég sertéstelepén 2021. június 22-én afrikai pestissel fertőzött sertést találtak. Ezt követően az állategészségügyi hivatal kötelező likvidációt rendelt el. Tehát a november 22-én meghirdetett pályázati felhívásnál már több hónapja nem tartottak disznót a farmon. Az így likvidált állományt az állam az európai jogszabályok értelmében köteles teljes mértékben kompenzálni.

Ezért kérdezzük a következőket: miért kell külön támogatással támogatni azt a sertéstartó telepet, ahol nincs disznó?

Normálisnak nevezhető az, hogy a támogatásokat megítélő szerv egyben kérvényező is legyen, és saját magának fogadjon el támogatást? Milyen pályázat az, ahol a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszer Központ a saját részlegének is megítél 20 335,25 € támogatást? Véleményünk szerint itt az öszeférhetetlenség elve sérült.

Ha a menet közben lemondott Kyseľ államtitkárhoz köthető családi vállalkozás egy disznóra 4500 €-t „fejlesztési támogatást” kapott, akkor milyen szakmaiság és helyzetkezelés folyik a Vlčan miniszter úr vezette mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcánál, ha szerinte semmilyen hiánytalanságot nem találtak az ellenőrzés során?

Miniszter úr, várjuk nyilvános magyarázatát a feltett kérdésekre! Amennyiben nem tudja hitelt érdemlően megmagyarázni a történteket, akkor felszólítjuk Önt, hogy vonja le a politikai felelősséget és távozzon a tárca éléről!”

Simon Zsolt – elnök

Magyar Fórum