“2020-ban Szlovákia hatalmasat változott a jobb irányba. Megint a szakadék szélén voltunk, és megint az utolsó pillanatban rántottuk el a kormányt. Megint megmutatkozott, hogy az extrémek országa vagyunk. Az előző években elképesztő dolgok történtek: kiépült egy teljesen korrupt, túszul ejtett maffiaállam, az igazságszolgáltatási rendszer teljes szétzilálásával – jelenleg újra elképesztő dolgok történnek: az egyik letartóztatási hullám követi a másikat és az idáig „érinthetetlennek” tűnők is sorra kerültek.
A 2020-as év megmutatta, hogyan működhet az igazságszolgáltatás, illetve hogyan kellene működnie, ha azt teszi, amire ki lett találva. Ha már nincs lebénítva politikai jelöltekkel (értsd a maffia által odaültetett gazemberekkel). Nagyszerű érzés azt látni, hogy mire képes a NAKA, ha már nem korábbi gúnynevéhez (KALINAKA) híven működik, mit tehetnek meg a rendőrök, ha már nem a „legjobb rendőrfőkapitány” irányítja őket, mire képesek az ügyészek, ha nem Trnka és „61:0” Kováčik vezetik őket… Elég volt eltávolítani az őket bénító béklyókat, és egyből csodaszámba menő dolgok történnek. A Tisztességes Szlovákiáért folytatott harc azonban még korántsem ért véget, ellenkezőleg, még csak az elején vagyunk. A győzelemhez jogerős ítéletek kellenek, egyes vezető politikusok esetében is (emlékezzünk, annak idején Mečiart és Lexát is letartóztatták).

2020 arra is rávilágított, hogy Fico korántsem egy legyőzhetetlen mágus és zseniális stratéga, hanem csak egy ügyes, gátlástalan politikus, aki kihasználta, hogy társadalmunk kritikus többsége rendszeresen és ismétlődően a nagyobbik rosszra szavaz. A híveknek megint körülbelül egy évtizedig tartott, míg kiábrándultak a vezérükből (akárcsak Mečiar idején), és megint az kellett hozzá, hogy az országot a tönk szélére juttassák és a jogállamot porig rombolják. Mivel jelenleg Pellegrini és „új” Hlas nevű pártja a legnépszerűbb, alapvetően semmi sem változik, maradunk az ördögi körben.

2020 újra nyomatékosan eszünkbe juttatta, hogy a kormányzáshoz komplex és konzisztens program és vízió is szükséges, meg szakértők is, akik képesek a programot a gyakorlatba átültetni, és némi bátorság is kell, hogy a népszerűtlen, de szükséges lépéseket is meg merjük lépni. És mivel az új kormány ezeknek a dolgoknak számos területen gyakran híján van, az összkép eléggé ellentmondásos. Néhány tárcánál (igazságügyi, gazdasági) jól mennek a dolgok, míg máshol (egészségügy, közlekedés) rosszul. A legkellemes meglepetést az új kormány egyértelműen nyugatbarát külpolitikai és védelmi politikai orientációja jelenti, míg a legrosszabbat Fico felelőtlen demagóg és populista politikájának folytatása például a „szociális csomagok” vagy az egészségbiztosításban tervezett állami monopólium területén. (Vigyázat, naivitás azt hinni, hogy a Hlasosmert balról be lehet előzni – nem lehet!)”

Gál Zsolt, Magyar Fórum alelnöke és alapító tagja

Teljes cikk ITT