Gál Zsolt

Miért döntöttem az aktív politizálás mellett?

„Úgy gondolom, a szlovákiai magyarok többsége változást akar, nem negyedik Fico-kormányt.”

Fico és oligarchái túszul ejtették az államot, rendszerszintű korrupciós gépezetet kiépítve és maguknak büntetlenséget garantálva. Egy olyan Szlovákiát teremtettek, ahol a miniszterelnök egy áfacsaló házában él, a szomszédja egy másik áfacsaló, az előző üzlettársa… A belügyminiszter meg a pénzügyminiszter meg egy ilyen csalóval üzletel. És az előbbi kölcsönadja a szlovák kormánygépet a kommunista diktatúra Vietnam delegációjának és titkosszolgálatának egy emberrabláshoz. A kormányfő titkárnője (és alighanem nem csak titkárnője) a kalábriai maffiózók egyikének volt üzlettársa és élettársa, s ezeknek több tízmillió eurónyi dotációt utalnak ki az évek alatt. Az oligarcháknak meg százmilliókat túlárazott közbeszerzéseken. És ez csak a jéghegy csúcsa, a Smer leginkább egy bűnszövetkezetre emlékeztet (ha nem akkor mutassatok három embert a párt vezető politikusai közül, akinek semmi vaj nincs a fején), csak ez nem az állam által üldözött alvilág, hanem az államot uraló, a törvények felett álló felvilág. Az ország olyan állapotba jutott, hogy a szabadságunk, a jogállam és a demokrácia puszta léte került veszélybe. Úgy gondolom, a szlovákiai magyarok többsége változást akar, nem negyedik Fico-kormányt. Érzik, tudják, látják azt, hogy a Smer-kormányok teljesen szétzüllesztik az országot. Csakhogy jelenleg nyugodt szívvel egyik releváns magyar pártra sem szavazhatnak úgy, hogy biztosak lennének benne, nem a Smer oldalán fognak kikötni koalíciós partnerként egy negyedik Fico-kabinetben.

A magyaroknak és a Tisztességes Szlovákiának is szüksége van egy olyan pártra, amely nem fog a Smerrel paktálni, amely a szlovák ellenzékkel együtt le tudja váltani a jelenlegi hatalmat és visszarántja az országot a szakadék széléről, ahová Fico és csapata vezeti. Ahogy Mečiart sem lehetett legyőzni a magyarok nélkül, úgy Ficót sem lehet. Csak akkor a magyarok egységesen felsorakoztak Mečiar ellen, és nem koalícióztak vele sem országos, sem megyei szinten. A Híd és az MKP az elmúlt években bebizonyította, hogy képtelen arra, hogy a Smer hiteles ellenzéke legyen. Azokkal működnek együtt, akik elüldözték az országból Malina Hedviget, akik a kormányba visszaemelve Mečiar HZDS-ét és Slota SNS-ét egyértelműen nacionalista magyarellenes politikát folytattak, s eközben nagyüzemi szinten művelték a korrupciót. Ők semmit sem változtak, a magyar pártok változtak, mert hirtelen a Smer (meg a Híd esetében az SNS is) elfogadhatóvá vált.

Ezért kell egy új erő, meg azért is, hogy a szlovákiai magyaroknak ne kelljen többé szégyenkezniük a politikai képviseletük miatt. Ezért döntöttem úgy, hogy belépek a politikába, ezért hoztuk létre a Magyar Fórumot. Tudom, hogy nem lesz könnyű, hogy nehéz helyzetből indulunk, hogy sokan nem sok esélyt adnak nekünk, hogy sok mindenen elbukhatunk. De már képtelen voltam ölbe tett kézzel nézni, ahogy Ficoék tönkre teszik az országot, Bugárék meg asszisztálnak ehhez, szerintem adnunk kell egy esélyt Szlovákiának meg a szlovákiai magyaroknak. Aztán majd úgyis a választók döntenek, mint mindig, de fontos, hogy ne csak szavazni tudjanak, hanem valóban választani is.